Máte bezpečný systém ? aneb znáte MBSA

Jste si jisti, že vás počítač je maximálně zabezpečen? Pokud s odpovědí váháte a hledáte nástroj, kterým byste si zabezpečení počítače mohli otestovat, pak vyzkoušejte speciální pomůcku přímo od Microsoftu nazvanou Microsoft Baseline Security Analyzer, zkráceně též MBSA. Pokud neznáte tento nástroj, nezbývá, než Vám jej plně doporučit. Jedná se pomocníka, který vám proskenuje Váš počítač, Vaši síť, či doménu a na nalezených systémech provede kontrolu bezpečnostních kritérií - např. nainstalované aktualizace, service packy, atd. Ideální pro vytváření bezpečnostních reportů, nebo pro kontrolu prostředí, zdali je vše tak, jak má být.

Instalace Microsoft Security Baseline Analyzer

Instalaci programu najdete pod odkazem Microsoft Baseline Security Analyzer 2.3 (for IT Professionals). Na této stránce najdete instalátory pro 32 a 64bitové systémy v několika jazycích (čeština tam ale není a asi nikdy nebude). Stáhněte si tedy příslušnou verzi a spusťte instalaci. Tato poslední verze podporuje již Windows 8.1 a nižší verze.

Použití MSBA

Po spuštění Microsoft Baseline Security Analyzeru vás přivítá obrazovka s možností výběru kontroly jednoho nebo více počítačů v síti. Při opakovaném použití programu zde budete mít k dispozici také nástroj pro prohlížení starších hlášení.





Pro kontrolu svého počítače tedy klepněte na odkaz Scan a computer. Ve formuláři, který se zobrazí, buď ponechejte automaticky nastavené síťové jméno svého počítače, případně vyberte jiný - uvedením jména nebo zadáním IP adresy.


Pomocí sady voleb si upravte, které kontroly MBSA provede. Nabízí vám totiž kontrolu zranitelnosti systému, zjištění síly použitých hesel, kontrolu zabezpečení webového serveru IIS a databázového serveru SQL, kontrolu dostupnosti aktualizací a možnost využití služby Microsoft Server Update Services. Tu ale s největší pravděpodobností doma nevyužijete.

Po nastavení, klepněte na tlačítko Start Scan a spusťte test vybraného počítače.





MBSA stáhne potřebné informace ze serverů Microsoftu a pustí se do testování. Stav kontroly můžete sledovat na ukazateli, který však kromě odhadu zbývajícího času mnoho informací nenabídne.

 
Hlášení o zabezpečení Windows


Výsledek kontroly byste měli obdržet během několika minut ve formě hlášení. To si můžete vytisknout nebo zkopírovat do schránky a zpracovat v nějakém dalším programu.


Hlášení je rozděleno do několika skupin, v každé z nich jsou uvedeny jednotlivé kontrolované položky. Ve sloupci Score pak můžete velmi rychle zjistit, zda je vše v pořádku (zelený štít), zda program doporučuje nějakou akci (žlutý štít), zda je zde nějaký problém (červený štít) nebo zda byste měli vzít něco na vědomí (vykřičník). U některých položek si můžete zobrazit podrobnější informace k tomu, co přesně bylo kontrolováno a jak je možné sjednat nápravu problému.

Žádné komentáře:

Okomentovat