Windows 7, 8 a 8.1 instalace z bootovacího USB


ISO obraz instalačního média Windows 8.1 má podle verze od tří do osmi gigabajtů (plus/minus). Pokud se nechcete zdržovat hledáním prázdného DVD, nebo použít dvouvrstvé DVD. Je možné vytvořit instalaci na USB flashdisk a instalovat Windows z něj. Zároveň instalace pomocí USB flashdisku je rychlejší (pokud nemáte nějaký flashdisk).

Níže popisuji dvě metody jak vytvořit bootovací USB flashdisk. První metoda je složitější, ale mám sní lepší zkušenost. Druhá metoda je mnohem jednoduší, ale na některých UEFI mě USB flashdisk nefungoval, ale může to být verzí použití software RUFUS.

Metoda 1: Vytvořit USB pomocí příkazové řádky a kopírování dat


Krok 1: Spuštění konzole (dále jen CMD). Pokud máte standartě nastaveno UAC je nutné CMD spustit jako správce. V nabídce START ve vyhledávacím řádku zadám CMD. A pomocí pravého tlačítka spustím jako správce.
Spuštění CMD

Krok 2: V příkazovém řádku spustím utilitu DISKPART.

CMD> diskpart

Spuštění DISKPART

Krok 3: Pomocí příkazu LIST DISK zjistím, který disk je USB flashdisk. V mém případě je USB flashdisk disk č.2.

DISKPART> list disk
Výpis jednotlivých disků

Krok 4: Vyberu disk se kterým budu pracovat pomocí příkazu SELECT DISK X (v mém případě je to číslo 2, viz. krok 3). A poté zadávám příkazy viz níže. Po dokončení vytáhnout a znovu zasunout USB flashdisk.

DISKPART> select disk X
DISKPART> clean
DISKPART> create partition primary
DISKPART> select partition 1
DISKPART> active
DISKPART> format fs=ntfs quick
DISKPART> assign
DISKPART> exit 

Postupné zadávání příkazů
Krok 5: Připojte ISO soubor do Windows. Ve Windows 7 je nutné použít třeba Daemon Tools, který provede přimontování ISO obrazu. Windows 8 stačí jen poklepat na ISO obraz a ten se sám připojí jako jednotka.

Krok 6: Zkopírujte celý obsah ISO obrazu na USB flashdisk.

Obsah ISO obrazu Windows 8.1
Krok 7: Vytvoření bootovací sekvence. Znovu spustím CMD v příkazovém řádku se přesunu na USB flashdisk a spustím příkaz BOOTSECT.EXE /NT60 X: (místo X zadám písmeno USB flashdisku). Tento soubor je umístěn v root adresáři USB flashdisku, nebo v adresáři BOOT.

CMD> F:
(záleží na typy ISO) CMD> cd boot 
CMD> bootsect.exe /NT60 F:

Spuštění BOOTSECT.EXE

Metoda 2: Vytvořit USB pomocí software RUFUS

Krok 1: Stáhnout software RUFUS
 
Krok 2: V menu vybrat USB flashdisk

Krok 3: Vyberte "MBR partition scheme for BIOS and UEFI computer" pokud nemáte podporu UEFI. Pokud podporu máte použijte volbu "GPT partition scheme for UEFI computer"

Krok 4: Jako souborového systému zvolte FAT 32, pokud je ISO soubor menší jak 4GB. Pokud je větší vyberte volbu NTFS. Poznámka: u některých UEFI není podpora NTFS.

Krok 5: Zvolte volbu "Create a bootable disk using" a vyberte ISO obraz.

Krok 6: Vyberte volbu "Create extendable label and icon"

Krok 7: Klikněte na tlačítko "Start" a vytvoří se instalace z USB 


Software RUFUS

7 komentářů:

  1. Super navod.Moc diky.

    OdpovědětVymazat
  2. Ale mam trochu problem jiny.Mam pouze instalacku all in one windows 8.1,ktera je asi 6 GB velka.Takze musim dat NTFS,coz mi zase UEFI nesezere.Jak to teda udelat?

    OdpovědětVymazat
  3. Bohužel zatím jsem nepřišel jak tyto velké ISO dostat na UEFI, který nepodporuje NTFS. Jediné co mě v poslední době hodně pomáhá je toto zařízení http://www.zalman.com/eng/product/Product_Read.php?Idx=666 . Jedná se o externí box na 2,5" disk a umožňuje přípojit ISO jako další jednotu. To mi zatím funguje skvěle.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja bych alespon potreboval nekde splasit windows 8 home.Neni nikde k nalezeni a kdyz nekomu delam pc,tak kazdy si koupi windows 8 home,tak by je chtel mit origo.Bohuzel jsem je nikde nesehnal.Nemas nahodou?

    OdpovědětVymazat
  5. ako odstranim mbr z usb kluca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na stránce https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc766465%28v=ws.10%29.aspx jsou popsány všechny parametry cmd příkazu DISKPART. A právě parametr CLEAR toto umožňuje. Ale nezapomněl si vybrat správný disk (USB klíč).

      Vymazat
  6. Dá sa použiť RUFUS aj keď mám 2 iso obrazy ( x86 a x64 Windows 7)? Ako to mám urobiť ak to chcem na 1 usb-cko.
    Ďakujem Rudi

    OdpovědětVymazat